Aurinkoenergia – mitä se on?

Aurinkoenergia on auringon säteilemän energian hyödyntämistä sähkö- tai lämpöenergiana.

Aurinkoenergia on uusiutuvaa ja puhdasta sekä asennuksen jälkeen ilmaista. Aurinkoenergiaa voi hyödyntää omakotitaloissa, yritysten toimitiloissa, maatiloilla ja vapaa-ajan asunnoissa. Investoimalla aurinkoenergiaan tulet omavaraisemmaksi ja vähemmän riippuvaiseksi hinnankorotuksista ja energiakriiseistä. Aurinkoenergian avulla myös sähköttömiin ja vaativiin olosuhteisiin on mahdollista saada sähköt ja lämmin vesi.

Aurinkosähkö

Katolle asennettu aurinkosähköjärjestelmä voi parhaimmillaan tuottaa merkittävän osan kiinteistön tarvitsemasta vuosittaisesta sähköstä. Aurinkosähköllä voidaan kattaa esimerkiksi maalämpöjärjestelmän sähköntarve. Aurinkoenergiaa voidaan käyttää myös varavoimana sähkökatkosten varalta.

Aurinkosähkö on käytännöllinen tapa tuottaa sähköä huolettomasti ja luotettavasti. Aurinkosähköjärjestelmä toimii akustolla tai se voidaan kytkeä suoraan yleiseen sähköverkkoon. Verkkoon kytketyt järjestelmät toimivat siten, että ensisijaisesti käytetään saatavilla oleva aurinkoenergia ja vasta sitten siirrytään käyttämään yleisen sähköverkon sähköä.

Aurinkolämpö

Aurinkolämpö tarkoittaa aurinkoenergian käyttöä veden tai sisäilman lämmitykseen. Lämpö otetaan talteen aurinkokeräimellä ja siirretään varaajaan käyttöä varten. Aurinkolämmitystä käytetään pääasiassa huoneistojen ilman sekä käyttöveden ja uima-altaiden lämmitykseen. Aurinkolämmön avulla esimerkiksi käyttövesi pystytään lämmittämään kokonaan maaliskuusta syyskuulle.

Edut

Aurinkoenergian avulla tulet omavaraisemmaksi ja säästät merkittävästi sähkö- ja lämmityskuluissa. Aurinkopaneelit ovat huoltovapaita, joten asennuksen jälkeen aurinkoenergia on ilmaista. Aurinkoenergia säästää myös uusiutumattomia luonnonvaroja eikä sen hyödyntämisestä tule mitään negatiivisia vaikutuksia ympäristöllemme.

Asennus

Aurinkopaneelit voidaan asentaa millaiselle katolle tahansa, mikäli aurinko pääsee paistamaan katolle suoraan ilman puiden tai rakennusten varjostusta. Katon tulisi olla suunnattu mieluiten etelään, mutta myös lounaan ja kaakon väli käy.

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergian tuotto-olosuhteet ovat Etelä-Suomessa Pohjois-Saksaa vastaavat. Jokainen neliömetri vastaanottaa vaakasuoralle pinnalle vuoden aikana noin 1000 kWh auringon säteilyä. Oikein asennettuina aurinkopaneelit kestävät Suomen sääolosuhteet, eikä niiden teho vähene vuosikymmentenkään aikana.

Lue lisää aurinkoenergiasta!
Tilaa energia-arviointi!

Tilaa veloituksetta ja sitoumuksetta energia-asiantuntija kotiisi tai kiinteistöösi arvioimaan lämpöpumppujärjestelmän säästöt!

Tutustu
Uusimmat artikkelit