Ilmalämpöpumppu – mikä se on?

Ilmalämpöpumppu on kodin tai pienemmän liiketilan lämmitykseen ja viilennykseen tarkoitettu, muista lämmitys- ja ilmastointijärjestelmistä riippumaton laitteisto.

Kylmällä vuodenajalla, kun tarvitaan lämmitystä, voidaan ilmalämpöpumpulla tuoda lämpöä ulkoa sisälle. Taloudellisesti tehokkaimmin se toimii huonekohtaisen suoran lämmityksen rinnalla.

Oikein mitoitetulla ilmalämpöpumpulla voi säästää lämmityssähkön kulutuksesta noin 40 %.

Ilmalämpöpumppua kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon ja muita lämmitysmuotoja vasta sen jälkeen. Laite ei täysin korvaa talon pääasiallista lämmitysmuotoa, mutta sisäyksikön ja sen suodattimien läpi kiertää lämmitettävää huoneilmaa 300 – 500 m3/h eli noin talollinen tunnissa parantaen näin samalla asumismukavuutta.

Toimintaperiaate

Ilmalämpöpumpun toimintoja ohjataan kätevästi sen kauko-ohjaimesta.

Ilmalämpöpumppu toimii samoin periaattein kuin jääkaappi. Kun jääkaapin sisällä oleva lämpö sidotaan höyrystimessä kompressorin avulla kierrossa olevaan kylmäaineeseen ja vapautetaan se lauhduttimessa kaapin ulkopuolella niin lämpöpumppu sitoo ulkona ilmassa olevaa lämpöenergiaa ja kuljettaa sen sisälle.

Kesällä ilmalämpöpumppu voidaan asettaa keräämään sisällä olevaa lämpöä ja kuljettamaan sen kylmäaineeseen sidottuna ulos. Samalla huoneilma myös kuivaa.
Ilma kulkee sisäyksikössä olevan ilmansuodattimen läpi. Tämä vähentää pölyä sisäilmassa. Jos lämmitystä sekä viilennystä tarvitaan useammassa huoneessa voidaan sisäyksiköitä asentaa useampi, jotka käyttävät samaa ulkoyksikköä.

Hyötysuhde

Ilmalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa ulkoilman lämpötila ja kosteus. Ilmalämpöpumpun käyttö on taloudellisinta noin +10 … -10 °C lämpötilassa.
Laitteen käyttö on kannattavaa vielä noin -15 °C lämpötilassa, ja on sanottava, että ainakaan Suomen eteläosassa ei tästä kylmempiä pakkaspäiviä vuodessa kovin montaa ole.

Minne ilmalämpöpumpun voi asentaa?

Ilmalämpöpumpun voi asentaa uuteen tai vanhempaan kiinteistöön.
Asennus ei vaadi asuntoon rakenteellisia muutoksia. Seinään täytyy tehdä vain reikä ulko- ja sisäyksikön liittämiseksi toisiinsa.
Erikokoisiin asuintiloihin on saatavana eritehoisia laitteita.
Ilmalämpöpumppujen lämpötehot ovat välillä 2,5kW – 8 kW.

Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun käyttö on helppoa.
Toiminnot ja säädöt tehdään kaukosäätimestä.
Käyttöhuoltona laite tarvitsee vain ajoittaisen suodattimien puhdistuksen.

Lämpöpumpun asennus

Lämpöpumpun asentaa aina ammattitaitoinen asentaja.
Asennuksen kesto on kohteesta ja esimerkiksi sisäyksiköiden määrästä riippuvainen.
Normaali omakotitalon lämpöpumpun asennus (1 ulkoyksikkö + 1 sisäyksikkö) kestää yleensä noin työpäivän.

Lue lisää ilmalämmöstä!
Tilaa energia-arviointi!

Tilaa veloituksetta ja sitoumuksetta energia-asiantuntija kotiisi tai kiinteistöösi arvioimaan lämpöpumppujärjestelmän säästöt!

Tutustu
Uusimmat artikkelit