Maalämpö-järjestelmällä onnistuu myös maajäähdytys

Maalämpö-järjestelmää voi hyödyntää kesällä jäähdytykseen sisään puhallettavassa ilmassa. Maajäähdytys on ympäristöystävällinen tapa jäähdyttää kiinteistö.

Maajäähdytyksestä käytetään myös nimeä passiivijäähdytys, maakylmä ja maaviileä. Maalämpöä ja maakylmää kannattaa käyttää kaikissa sisäilman järjestelmissä, aina kun se on mahdollista.

Energiaa säästävä ratkaisu sisäilman viilentämiseen

Maajäähdytys on hyvin edullista, sillä ilmaisen jäähdytys-energian osuus on reilut 95-98 prosenttia. Energiankulutus ei juurikaan nouse jäähdytyksen käyttöönotossa, koska sähköenergiaa kuluu vain kiertovesipumpun ja puhallinkonvektorin toimintaan.

Maalämmön energialähteeksi poratussa lämpökaivossa kiertävää maaliuosta voidaan käyttää myös kiinteistön jäähdytykseen. Maajäähdytyksen hyödyntämiseen tarvitset lämpökaivon lisäksi vain kiertovesipumpun jäähdytysenergian tuottamiseen ja puhallinkonvektorin jäähdytyksen jakamiseen kiinteistön huoneilmaan. Kallioperä tai porakaivo varastoi rakennuksesta siirrettyä lämpöä talveksi, mikä parantaa maalämpöpumpun lämmitystehokkuutta.

Puhallinkonvektori

Maakylmää voi käyttää myös teollisuuslaitosten sekä liikekiinteistöjen jäähdyttämiseen. Maakylmän hyödyntäminen lyhentää maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaikaa entisestään etenkin suurissa kohteissa.

Kuvassa puhallinkonvektori jäähdytyksen jakamiseen teollisuuskiinteistössä.

Maajäähdytyksen hyödyt

  • Maalämmön porakaivon maaliuosta käytetään jäähdyttämiseen
  • Maajäähdytykseen tarvitaan lämpökaivon lisäksi vain kiertovesipumppu ja puhellinkonvektori
  • Lähes ilmainen tapa sisäilman jäähdyttämiseen
  • Ei lisää energiankulutusta
  • Rakennuksesta varastoitunut lämpö parantaa maalämpöpumpun lämmitystehokkuutta talvella
  • Maalämpö on alkuinvestointien jälkeen ilmaista
  • Maalämpö-järjestelmä soveltuu myös vanhempiin rakennuksiin
Lue lisää maalämmöstä!
Tilaa energia-arviointi!

Tilaa veloituksetta ja sitoumuksetta energia-asiantuntija kotiisi tai kiinteistöösi arvioimaan lämpöpumppujärjestelmän säästöt!

Tutustu
Uusimmat artikkelit