Maalämmön hinta

Maalämmön hinta

hj-säästöpossu

Maalämmön kannattavuus

Kertasijoituksena maalämpö on melko kallis, mutta se on erittäin pitkäikäinen, vaivaton ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto.

Maalämmön energiakulut ovat muita lämmitysjärjestelmiä huomattavasti pienemmät, joten pitkällä aikavälillä investointi antaa hyvän tuoton. Maalämpöä käyttävä rakennus on myös huomattavasti energiaomavaraisempi, eikä hinnanmuutokset silloin vaikuta yhtä paljon lämmityslaskuun. Mitä suurempi talo ja energiankulutus, sitä suurempia ovat myös tulevat säästöt.

Hinnan määräytyminen

Maalämmön hinta määräytyy tapauskohtaisesti maalämpöpumpusta, lämpökaivon porauksesta sekä asennustöistä. Hintaan vaikuttaa myös rakennuksen ikä, koko, asukasluku, varustelutaso, maaperän laatu ja olemassa oleva lämmitysjärjestelmä.

Lämpökaivon porauksen hinta määräytyy metrihinnan perustella, riippuen siitä porataanko maaperää vai kalliota. Hintaan vaikuttaa myös energiantarve, eli kuinka paljon energiaa tulisi saada, jotta maalämpöpumppu toimisi optimaalisesti.

Maalämpöpumpun hinta määräytyy tehon tarpeen ja ominaisuuksien mukaan. Sen hinta vaikuttaa myös osaksi maalämmön hintaan. Siksi on tärkeää määrittää pumpun teho porakaivosta otettavan tehon mukaiseksi. Pumpuissa on myös muita eroja, joita kannattaa tutkia ammattilaisen kanssa.

Jäähdytysjärjestelmänä maaviileä

Maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös rakennuksen jäähdyttämiseen. Maaviileällä jäähdyttäminen lisää asumismukavuutta ja siitä on hyötyä myös terveydelle. Maaviileäjäähdytyksen asentaminen on vaivatonta maalämpöjärjestelmän asennustöiden yhteydessä, mutta on mahdollista asentaa myös jälkeenpäin.

Maaviileän asennus luonnollisesti lisää hintaa, mutta se hyödyntää maalämpöjärjestelmän lämpökaivoa, jonka lämpötila on suoraan sopiva jäähdyttämiseen. Maaviileä ei tarvitse lainkaan sähköä jäähdytysenergian tuottamiseen, joten käyttökustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat verrattuna esimerkiksi koneelliseen jäähdytykseen tai kaukojäähdytykseen.

Avustukset

Lämmitysmuodon vaihtamiseen on saatavana kotitalousvähennystä sekä energia-avustusta, jota on mahdollista saada yksityistalouksiin ja taloyhtiöihin.

Saat tarkan kirjallisen tarjouksen sitoumuksetta tilaamalla ilmaisen energia-arvioinnin lomakkeella sivun oikeasta laidasta, soittamalla 02 727 5700 tai tekstiviestillä KATSELMUS numerosta 0445 123456!

Lue lisää energia-arvioinnista!