Öljyn verotusta tulisi nostaa

Öljyn verotusta tulisi nostaa

Jussi Hirvonen kirjoittaa Suomen lämpöpumppuyhdistyksen tiedotteessa, että lisäämällä öljyn verotusta saadaan öljyn kulutus pois ja sähkön kulutus laskuun lämpöpumpuilla.

Länsinaapurimme Ruotsi laittoi 90-luvun alussa polttoöljyn ja autojen dieselin samaan veroluokkaan. Tuloksena 20 vuoden jälkeen öljyn käytöstä lämmityksessä on vain rippeet jäljellä. Öljykattila onkin vaihtunut 300 000 taloudessa lämpöpumppuun, biokattilaan tai muuhun uusiutuvan energian ratkaisuun.

Ruotsiin onkin syntynyt työllistävä vaikutus uusiutuvan energian alalle. Siirtymäajan öljyn verotuksen lisätulot on voitu käyttää energiapolitiikan ohjaukseen ja kehittämiseen. Ruotsi säästää miljardi litraa tuontiöljyä vuodessa ja lisäksi valtiolla on keventynyt hiilidioksiditaakka ja kauppatase on tasaantunut. Vanhojen öljykattiloiden tilalle asennetut lämpöpumput ja pellettikatilat lämmittävät asuntoja nyt edullisesti sekä ympäristöystävällisesti. Investoinnitkin ovat maksaneet itsensä takaisin jo aikoja sitten.

Sähkön kulutuksen lisääntymistä pelätään, sillä lämpöpumput käyttävät sähköä. Mutta käytännössä tilanne on päinvastainen, koska Suomen viimevuotinen sähkön kulutuksen lasku selittyy 650 000 lämpöpumpulla. Entisiin öljylämmitteisiin taloihin asennetut lämpöpumput lisäävät sähkönkulutusta hieman, mutta suurin osa lämpöpumpuista on asennettu sähkölämmitteisiin taloihin säästämään sähköä. Sähkön kulutus on siis yleisesti alenemaan päin.

Tämä on vasta alkua, sillä öljyä palaa vielä monessa talossa ja sähköä on säästettävissä lämpöpumpuilla vaikka kuinka paljon Suomen 700 000 sähkölämmitteisessä talossa. Hirvonen toteaakin lopuksi, että kannattaisiko länsinaapuristamme ottaa mallia, vaikka ne ovatkin ruotsalaisia. Näin saisimme kauppatasetta kuntoon, työllisyyttä lisää, uusiutuvaa energiaa lisää, säästyneitä lämmityskuluja ja CO2-päästöjä sekä talojen arvot nousuun. Tätä prosessia voi nopeuttaa vain lisäämällä öljyn ja miksei sähkönkin verotusta.

Lue alkuperäinen artikkeli klikkaamalla tästä.