Tänä vuonna 12 000 taloutta siirtynyt maalämpöön

Tänä vuonna 12 000 taloutta siirtynyt maalämpöön

hs-artikkeli

Helsingin Sanomien nettisivuilla 26.11.2014 Milla von Konowin kirjoittama artikkeli kertoo maalämpöön siirtymisestä. Nykyään lämmitysratkaisuja on niin paljon, että valinta voi olla vaikea. Fakta on se, että artikkelissa esiintyvä Leinon perhe on yksi 12 000 taloudesta, joka on tänä vuonna siirtynyt maalämpöön.

Leinojen talo on vuonna 1949 rakennettu rintamamiestalo. Se oli lähes alkuperäisessä kunnossa, kun Leinot muuttivat siihen kymmenen vuotta sitten. He aloittivat silloin talon remontoinnin heti, mutta öljylämmitys sai toistaiseksi olla.

Kesällä 2011 Leinojen taloon asennettiin maalämpö ja tehtiin lattiaremontti. Leinot olivat päättäneet, että lattialämmitys tulisi koko talon ratkaisuksi. Se veisi pois vedon tunteen ja toisi tasaista lämpöä. Lattiaputkiston lämmöksi riittää talvellakin vain 28 astetta, kun taas seinäpatterit vaatisivat 60-70 astetta. Siksi maalämpö sopii matalalämpöisen lattialämmityksen järjestelmäksi, jolloin maalämpöpumpun ei tarvitse tuottaa energiaa täysillä.

Maalämmön kairaukseen tarvitaan kaupungilta toimenpidelupa ja asemapiirustus. Rakennusalalla työskentelevät Leinot pystyivät itse toimittamaan piirustukset ilman insinööriä. He hakivat myös energia-avustusta, jota voi saada kun vanhassa talossa siirrytään ekologisempaan lämmitykseen.

Koko urakkaan Leinot varasivat aikaa kaksi kuukautta. Lämpökaivon poraus kesti yhden päivän. Leinojen tontilla kallio tuli vastaan yllätyksellisesti jo 12m syvyydessä. Se tuli edullisemmaksi koska lämpökaivon poraus pehmeään maahan on kolme kertaa kalliimpaa metriltä kuin kallioon porattu. Leinot tilasivat kilometrin verran lattialämmitysputkea ja se kiemurtelee nyt heidän jokaisen huoneen lattialla.

Mitä hyötyä maalämpöjärjestelmästä on ollut? Se on laskenut vuosittaisia lämmityskuluja 3000 eurosta 800 euroon. Kokonaisuudessaan maalämpökoneiston, kairauksen ja asennuksen hinnaksi tuli 11 800 euroa. Lisäksi asumismukavuus on parantunut ja Leinot ovat tyytyväisiä myös siitä, että tämä muutos oli ekoteko ympäristölle.

Lue alkuperäinen artikkeli osoitteessa: www.hs.fi/koti/a1416545023779